Afholdte aktiviteter

2018

Onsdag den 31 oktober, kl. 14-17. Påskeliljeløg på Fredspladsen.

Gellerup Kirke, biblioteket, Livsværkstederne, Naturvejlederen havde da en fint arrangement på Fredspladsen. Piaalycia og Elin  lagde påskeliljeløg i plænen under arrangementet og fik hjælp hertil af 4 børn og 4 voksne. Arrangørerne skønnede at lidt over 100 kom forbi. Smag ala Gellerup serverede suppe. Helles foto fra dagen kan ses på Verdenshavernes facebook.

Fredag den 26. oktober kl. 14-17. Påskeliljeløg i krydset ved Edwin Rahrs Vej og Lenesvej

Der var kaffe, te og kage undervejs, og kl. 17 bød Ladens Folkekøkken på aftensmad til deltagerne. Vi var en meget lille flok på 4 voksne og et barn, som fik lagt 300 løg.

Gellerup Fællesråd har fået løgene bevilget af Aarhus Kommune, Center for Byens Anvendelse. Fællesrådet samarbejder med ”Verdenshavernes Venner” om lægning af løgene. 

Lørdag den 29 september. Æblemostdag på Fredspladsen ved Gellerup Bibliotek, lørdag 29 september. Fra 11-16.
Man kunne komme med sine egne æbler og benytte et godt mosteri, som Bibliotekerne rådede over. Straks kl. 11 var der kø ved maskineriet. Det skulle slutte kl. 14, men pga de mange fortsatte vi til 16. 
Skønnet er ca.  50 der prøvede at moste. Gav god stemning på vejen mod city vest.
En deltager ville gerne med på tur efter æbler, har gik vi en tur i byparken og omkring nogle Grønært-haver.
Link til artikel fra "Vores Brabrand" om arrangementet (link)

Arrangeret af: Gellerup Bibliotek, Verdenshaverne, Verdens Skove. Støttet af Smag på Aarhus.
 
 "Pluk og spis" for børn og voksne i Toveshøjhaven.
Søndag den 5 august fra kl. 13-16.
En hyggelig eftermiddag i Toveshøjhaven. Der blev plukket bær, lavet te af urterne og kogt marmelade. Et par børn prøvede have-bingo, der er en sporleg efter planter, og der blev fanget og tegner insekter og orme.

Der deltog 14 voksne og 12 børn.

Arrangeret af: Afdeling 5 Toveshøj, Verdenshavernes Venner, Gellerups Naturvejleder Anne-Marie fra Verdens Skove og Smag på Aarhus.
 
Bygge og plante workshop ved E&P huset, lørdag den 12 maj.

Verdenshavernes Venner og E&P huset stod for eftermiddagen, hvor vi fra kl. 14-19 fik plantet buske og sået i en masse kasser som E&P huset har bygget. Forbipasserende på bygaden kunne slå sig ned til kaffe og kage, og heraf gav cirka 8 gav en hånd med udover de frivillige vi var fra Verdenshaverne og E&P hus. Der skulle køres meget jord i kasserne.  Alle fik hørt om E&P hus, Verdenshaver m.m.

Markedsdag på Fredspladsen der ligger ved bibliotek, hostel og kirken, lørdag den 5 maj.
Der var aktiviteter, mad og musik på pladsen. Verdenshavernes Venner bidrog med så- og spire aktiviteter for børn og voksne. Man kunne bl.a. lave sine egne spirepotter og så i dem. Vi fik snakket med 10 voksne om haverne, og 6 børn og 3 voksne fik lavet spirepotter og sået.
 
Insekthoteller og haveaktiviteter i Tousgårdsladens køkkenhave. Fredag den 27/4 (Bededag).
For hele familien. Arrangeret af Afdeling 5, Verdenshavernes Venner, Ladens Folkekøkken og Gellerups nye naturvejleder Anne-Marie.
Ca. 20 børn lavede avispapir-potter og såede i dem og/eller plantede i kasserne foran Laden. Tak til Smag på AArhus for støtte til arrangementet. Tre nye børn fik sig en plantekasse foran Laden.
 
Stand til åbning af Frivillig Hovedstaden. I Ridehuset søndag den 21 januar. Mange gæster og vi fik snakket med mange og uddelt over 50 foldere om haverne. Foto kan ses på vores facebook side.
 

2017

Julefrokost 15 december. Deltog i og bidrog til julefrokosten i Tousgårdsladens Folkekøkken. Ca. 25 deltog.
 
FoodFilm Festival i Tousgårdsladen og E&P huset. Et samarbejde mellem Festivallen, Kaffefair, Verdenshaverne, Afdeling 5 (aktiviteterne i Laden), Smag ala Gellerup og E&P huset. 16-17 oktober. 
Sammen med Verdenshaverne kunne børn og voksne lave spirehaver, og børnene kunne få deres egen køkkenhavekasse foran Laden. Børnene plantede krydderurter og satte hvidløg, jordskokker og forårsløg. Vi måtte lave flere kasser, og børnene var med til at fylde dem med jord. Der deltog 42 børn, de 31 fik plads i én af de 15 køkkenhavekasser foran Laden. Der var et spændende program de to dage, det kan ses på Verdenshavernes Facebook, hvor der også er billeder fra dagen. Smag på Aarhus har støttet køkkenhaven ved Laden.
 
Haveaktiviteter for børn ved Dignitys familiekursus, 22 maj. Blev holdt i Idrætsbørnehaven. Børnene plantede i krukker og bede. 15 børn deltog i de 4 timer, vi var der.

Havedag i Tousgårdsladen den 20 maj. For børn og voksne. Vi sår og planter i køkkenbedene ved Laden, det der kommer op er til brug i Ladens madklubber. Du kan også plante i krukker og altankasser til din egen altan.Smag på Aarhus samarbejder med Verdenshaverne om køkkenhaven ved Tousgårdsladen. Der deltog 4 voksne og 2 børn pga mange andre tilbud samme dag.

Børneaktiviteter på Multikulturel Festival i Foreningernes Hus. Den 6 maj. Børnene lavede egne spirehaver som de fik med hjem. De lavde tillige små avispapir urtepotter, fyldte muld i dem og såede en blomst heri. En billig løsning ift at købe små potter til såning og prikling. Der deltog 11 børn og unge.

Affaldsindsamling der udgik fra Tousgårdsladen.2 april Deltagerne i Toveshøj og Gellerupparken fik fyldt 83 sække med affald (et skøn, da ikke alle sække var fyldt). Affaldsmængden blev rapporteret til Danmarks Naturfredningsforening,som står for indsamlingerne på landsplan. Fotos kan ses på facebook.

2016

Dekorationsværksted til international kulturdag i Foreningernes Hus. Den 27 november.

Børnene lavede dekorationer af naturens materialer samt ler, glimmer, sløjfer, glas og lys m.m. Det var en af aktiviteterne på dagen. Ialt 11 børn lavede dekorationer til sig selv og til pynt i huset. Der er foto på facebook siden.

Lav din egen spirehave, for børn. Globus 1, 18 oktober, 15-17.

Gentog succesen fra tidligere. Børnene klipper og folder egne æsker, klipper hampemåtte til, vander og vælger hvad der skal sås. De tager æsken med hjem, vander frøene dagligt og efter en uge kan de høste spirer til maden.
38 deltagere i alt. Heraf var 2 unge hjælpere fra Fritidspatruljen og 3 voksne hjælpere.

Tur til Grøn Festival i Økologiens Have, 28 august.

Et arrangement sammen med Ramallah spejderne og foreningen Grønærten. 10 beboere og en tidligere beboer deltog. Ialt 5 voksne og 6 børn. Børnene deltog bl.a. i rundvisning om bier. Der var 40 markedsstande og meget at se.

Havedag ved de mobile bede ved siden af svømmehallen, 16 maj.

Et arrangement sammen med Ramallah-spejderne. Der blev sat skilte op, grillet og plantet. Vi plantede også i bedkummerne ved E&P huset den dag. 32 beboere heraf 20 børn deltog. Link til fotos (link)

Potteplanter som støtte til Foreningernes Hus, 10 april.

Vi havde plantet en masse potter til, som blev solgt på Multikulturel Festival. Pengene gik til huset. Der er foto på facebook. 

Hjalp med kasser til indvielse af bygaden 18 marts.

Vi hjalp med at gøre kombinerede bede- og bænkekasser klar til bygadeindvielsen den 18/3. Materiellet var gjort klar af Instant City folkene, bl.a. Rasmus, som var med derfra. Fra Verdenshaverne kom vi tre personer med to trillebøre og lidt redskaber. Kasserne står nu og pynter ved Instant City (nu E&P huset). Der er foto på facebook.

Lav din egen spirehave, for børn. Globus1, 17 februar , 13-15

Børnene klipper og folder deres æsker, klipper hampemåtte ud, vander og vælger hvad der skal sås. De tager det med hjem og efter en uge kan de klippe spirer til maden. Lavet i samarbejde med Fritidspatruljen.

17 børn og to voksne deltog. Link til fotos (link)

2015

Tur til Væksthuset i Botanisk Have og Den Gamle By. Den 13. december.

Vi mødtes i Væksthuset, kiggede omkring i de lune huse og spiste vores medbragte mad. Herefter spadserede vi ned til Den Gamle By lige ved siden af. 

11 voksne og 9 børn deltog. Link til fotos (link).

Lægning af påskeliljeløg ved skulpturen på hjørnet mellem Edwin Rahrs Vej og Gudrunsvej. 4 oktober kl. 13-16.

Vi nåede at lægge cirka 250 løg på hjørnet. Efter arbejdet bød  Lars Skrydsgaard fra Tousgårdsladen på dejlig mad.

Arrangeret i samarbejde med Gellerup Fællesråd. Fællesrådet har fået 2000 påskeliljeløg af Aarhus Kommunes løgpulje.

9 voksne og 2 børn deltog. Link til fotos (link).

Madlavning og spireværksted for børn og voksne i Tousgårdsladen. Den 11 september.

Der blev produceret småretter i Ladens køkken, på bålkøkkener og på grill i gården. Lars Skrydsgaard fra Laden og Ursula Bjerggaard fra "smag på Aarhus" instruerede.  

Derudover såede børnene spirer i bakker, som de fik med sig hjem. Den del stod Verdenshaverne for.  

21 voksne og 12 børn deltog. Link til fotos (link)

Lavet i samarbejde med Ladens Folkekøkken og projekt "smag på Aarhus".

Tur til Økologiens Have i Odder. Den 30 maj 2015.

Vi fik rundvisninger inde hos dyrene, lavede snobrød og nød den store have. 7 voksne og 10 børn deltog. 

Turen var lavet i samarbejde med foreningerne Grønærten og Ramallah spejderne.

Havesøndag med besøg af Forsvarsminister Nicolai Wammen. Den 10 maj 2015.

De voksne drak kaffe, plantede kasser til og børnene plantede krukker til deres mor og andre de gerne ville glæde hermed.
19 voksne og 6 børn deltog. Dertil betjente og sikkerhedsfolk.
Fotos fra dagen Link.

Havesøndag i Gelleruphaven. Den 29 marts 2015. Vi fik samlet skrald i stor stil, flyttet jord og bordbænkesæt og flyttet haveredskaberne ud af containere til nyt opbevaringssted. 5 voksne og 9 børn deltog. Se foto fra havesøndagen.

 
Tur til Væksthuset i Botanisk Have i Aarhus. Søndag d. 22 marts. Vi mødtes ved Foreningernes hus og kørte med Ramallah spejdernes bus til væksthuset. Kl. 10 stod rundviser klar til os, og vi fik en spændende rundvisning i en time. 
8 voksne og 9 børn deltog. Turen var lavet i samarbejde med Grønærten og Ramallahspejderne. Se mere her.  
 
Lav din egen spirehave til vindueskarmen. Vinterferiearrangement den 11 februar 2015. Foregik i Globus 1, som en del af deres tilbud til kommunens børn. 20 børn deltog i to timer. Lavet i samarbejde med 3 unge fra Fritidspatruljen. Se mere her.
 

2014

Udflugt til Grøn Festival i Økologiens Have i Odder.
Arrangeret af foreningerne Verdenshaverne, Grønærten og Ramallah spejderne. 25 voksne og 13 børn deltog. Der var salgsboder og udstillinger, og vi så hele haven. Foto fra udflugten 14 september.   
 
Udflugt til Økolariet i Vejle og Geografisk Have i Kolding. Arrangeret af foreningerne Verdenshaverne, Grønærten og Ramallah spejderne. 22 voksne og 9 børn deltog. I Økolariet så vi bl.a. en udstilling om byhaver.  I Geografisk Have nød vi ikke bare haven, men også Kolding Miniby. Foto fra udflugten 31 august.    

Have-onsdagene startede den 9 april. Link.  Ændret sidenhen.

De mobile bede blev plantet til med blomster, krydderurter og grøntsager. Hver kasse blev plantet til, så den kommer til at rumme både høje og lave urter, grønne urter og farvede urter. Foto fra havedagen 25 maj

2013

Tak til Samvirkets aktivitetsmidler for støtte til 4 af årets arrangementer.
 
Tak til Logen Sct. Stephan i Aarhus for donation på 5000 kr i november 2013. Pengene var ikke øremærket, hvilket er en stor hjælp.
 
Havedag i Gelleruphaven. Flere hindbærbuske samt jordbær blev plantet. Bedene luget. Kage og græskarsuppe under halvtaget. 27 oktober 2013
 
Udflugt til den "Internationale Gardenshau Hamburg 2013".
Éndags bustur til Hamborg, til denne kæmpe store haveudstilling. En udstilling, der dækker et 100 hektar stort område. Her ses fotos og beskrivelser af noget af det deltagerne fandt inspirerende for Gellerup og Toveshøj.
 
Store Havedag. Startede ved de mobile bede ved Yggdrasil med vanding, lugning og gødskning. Herefter forsatte vi i Gelleruphaven med havearbejde. Kaffe, te og hygge hører med.
 
Mobile bede får jorddække. Der lægges fåremøg med halm mellem planterne. Dette er for at mindske fordampningen, så der ikke skal vandes så meget og for at gøde planterne (21 juni).
 
Inspirationstur til Økologiens Have i Odder. Inspiration til egne køkkenhaver og prydhaver, men også til planteproduktion med henblik på salg.    
 
Flere planter i de mobile bede.
4 juni.
 
Mobile bede ved Yggdrasil plantes til.
 
Gelleruphaven, havedag  
19 maj
 
Toveshøjhaven, havedag
 
De mobile bede sættes op og fyldes
 
 
En særlig bænk til Verdenshaverne. Den står et sted og bliver brugt, vi ved ikke hvor. Blev malet i februar-marts
 

2012

 
Gelleruphaven, havedag
 
4000 krokusløg lægges i plænen ved Tousgårdsladen
7 oktober og i flere dage herefter.
 
Toveshøjhaven, havedag
16 september.
 
Toveshøjhaven, havedag
26 august.
 
Altankasse dag i Gelleruphaven
 
Altankassedag i Toveshøjhaven
13 maj
 
Stiftelse af foreningen "Verdenshavernes Venner"
13 maj.
 
Gelleruphaven, havedag
29 april
 
Toveshøjhaven, havedag
 
Gelleruphaven, havedag
 

2011

 
Gelleruphaven, havedag
30 oktober
 
Gelleruphaven, havedag
2 oktober
 
Gelleruphaven, havedag
 
Gelleruphaven, havedag
21 august
 
Stand til idrætsarrangement i Hasle Bakker
18 juni 2011
 
Gelleruphaven, havedag
 
Deltog i sundhedsdagene på biblioteket.
27-28 april 2011
 
Toveshøjhaven, havedag
Brabrand Fællesråd lejede jorden til brug for Verdenshaverne. Vi gik i gang med oprydning på grunden.   
 
Brainstormmøde i Yggdrasil om ønsker til haverne.
11 april 2011
 

2010

 
Spiredag i Sansehaven. Gelleruphaven hed dengang Sansehaven.
 
Workshop hos Livsværkstederne
April
 
Ad hoc-gruppen sender høringssvar til Helhedsplanen.

 

2009

 
Sansehaven er med på skitse af Helhedsplanen.
 
Ad hoc-gruppen på ekskursion til Den Økologiske Have i Odder for at høre om driften.
Oktober 2009.
 
Idé og udviklingsforum afholdes i Yggdrasil Her var oplæg om Nacardia projektet,
 
Samvirket i Gellerup og Toveshøj nedsætter en ad hoc-gruppe ved navn Sansehaven.